Esglèsia de Sant Andreu de Serinyà
Tipologia: arquitectura religiosa. Església
Època: s. XII i posteriors
Descripció:
Església romànica d’una sola nau encarada a llevant. Acaba amb un absis semicircular cobert amb volta de quart d’esfera. Els carreus són regulars i ben tallats de travertí d’Espolla. El campanar, damunt la façana principal , ha estat sobrealçat. És de planta quadrada amb un taulat quatre vessants i amb dues finestres dobles amb arcs de punt rodó, situades a cadascun dels quatre costats. A la façana d’entrada destaca la portalada amb quatre arcs en gradació de dovelles que arrenquen damunt la imposta. El seu timpà és llis. Al damunt , una finestra central de mig punt també és formada per arcs en gradació. La cornisa exterior del frontó triangular mostra petites mènsules llises. L’absis, amb un sòcol, té un seguit d’arcuacions cegues, un fris de dents de serra i una cornisa motllurada. Al centre hi ha una finestra adovellada amb dos arcs en degradació. A l’interior, la volta apuntada té un gran arc toral que precedeix a l’absis. A l’absis s’hi troben dos arcs triomfals en gradació i una imposta de la qual en surten, a la part inferior, diverses arcuacions cegues. Aquesta imposta continua al llarg de tota la nau passant per sobre les obertures en forma d’arc de mig punt. Als laterals hi ha obertes tres capelles que no formaven part de l’estructura original.
Dades històriques:
L’any 1182 es troba referenciada l’església de “Sancti Andree de Seriniano” en l’acte de consagració de l’església de Santa Maria de Porqueres. La parròquia va passar a mans de l’abat de Banyoles Ponç de Carradel el 1364. El 1359 moltes de les propietats de la parròquia eres eclesiàstiques. Hi havia 38 focs eclesiàstics i només 7 eren reials. L’any 1795 l’església fou saquejada pels francesos. Avui en dia encara conserva una interessant creu processional.
Condició actual:
L’esglèsia es pot visitar en visites concertades. Cal contactar amb l’ajuntament de Serinyà.
CAN BEIA
Tipologia: arquitectura civil. Casa urbana
Època: s. XII – XV i posteriors
Descripció:
Casa d’origen medieval situada darrere l’absis de església de Sant Andreu de Serinyà. La planta és en forma de L. Consta de planta i dos pisos amb el teulat de dos vessants. La façana principal és a la banda sud. Destaca a al façana un porxo amb un arc de mig punt, un balcó amb dintell i un badiu a les golfes. La part de llevant de la casa es veu bastant reformada. Les obertures són d’obra; es veuen també les restes d’arrebossat pintat. A dins del porxo perdura una porta adovellada d’entrada a la població a través d’un passatge interior. La porta d’entrada de la casa queda suportada per una llinda de fusta. En la façana oest es poden diferenciar dos cossos constructius. Són meritòries en aquesta façana oest tres finestres de dintell amb impostes corbades de tradició medieval i les golfes obertes. A l’interior destaquen elements arquitectònics d’origen medieval. A la planta baixa els àmbits de la casa s’estructuren a partir d’arcs de mig punt. A la planta pis aquest arcs són ogivals i fets de dovelles.
Dades històriques:
La casa de Can Beia mostra interessants elements arquitectònics d’època medieval, també evidencia diverses etapes constructives. Can Beia és propietat de l’Ajuntament de Serinyà.
Condició actual:
Equipament municipal. Visitable només exterior