en | es | fr   

Què fer?

L'Estany de Banyoles
Esglèsia de Santa Maria de Porqueres

Estanyol de Can Sisó

Llacunes de Can Morgat
Ruta de Can Morgat i Puig Clarà
Mitjà de transport: A Peu
Dificultat: Mitjà
Distància: 7 Km
Punt de Sortida: Can Morgat
Durada: 2 h

Recorregut que porta a descobrir alguns dels estanyols que es troben vorejant l’estany de Banyoles - així com les diferents espècies d’aus i altres animals que hi viuen-, per tot seguit enfilar el camí fins al Puig Clarà, des d’on es pot gaudir d’una impressionant vista panoràmica de l’estany de Banyoles i la ciutat, així com bona part de la plana de l’Empordà.

Església de Santa Maria de Porqueres: És una església romànica situada al municipi de Porqueres del segle XII. Existeixen referències documentals de Santa Maria de Porqueres des de l’any 906. L’església actual fou consagrada el 5 d’abril de 1182 pel bisbe de Girona Ramon Orusall (o Urusall).

Estanyol Nou: És l’últim gran estanyol que s’ha format a la zona lacustre. Es té registre de la seva formació, l’any  1978, desprès d’un estiu molt sec. Fa uns 40 metres de diàmetre i 7 de fondària. La seva coloració és verdosa i és un estanyol lleugerament eutròfic.

Estanyol de Can Sisó: Aquest estanyol és conegut també com l’estanyol Vermell per les variacions estacionals del color de les seves aigües que s'associen a l'alternança de comunitats bacterianes en superfície. Malauradament actualment l’estanyol ja no assoleix la coloració vermella a la superfície, sinó que els bacteris es queden a més fondària. Als anys 90, l’acció negligent d’un pagès que va utilitzar l’aigua de l’estanyol per regar, va provocar un enfonsament de les vores de l’estanyol. Des de llavors l’estanyol no s’ha tornat a veure de color vermell intens, només es poden apreciar lleugeres tonalitats rogenques a l’aigua.

Can Morgat: El mas enfilat al turó, ens recorda la llegenda que dóna una explicació tradicional de l’origen de l’estany (‘Morgat! Morgat! vés-te’n a casa o seràs negat!’). A la riera del mateix nom, que porta
aigua tot l’any gràcies a unes surgències subterrànies, s’hi han refugiat els últims peixos autòctons de la zona lacustre: el barb de muntanya i la bagra.

Llacunes de Can Morgat: A tocar de l’estany de Banyoles, s’ha recuperat una zona humida dessecada en el passat en benefici de l’agricultura. La recuperació es va fer entre els anys 2005 i 2007. A la llacuna d’en Margarit es pot observar la fauna aquàtica des d’un aguait. 

Puig Clarà: Ofereix una vista atípica de l’estany i el seu entorn. Cap a llevant, es veuen les llacunes de Can Morgat i el mosaic rural de camps i turons de Porqueres. Més enllà, la depressió de l’estany i la ciutat de Banyoles, el pla de Martís i, en dies clars, la plana de l’Empordà fins al Montgrí i el mar. Pel nord i cap a ponent, les muntanyes de la Garrotxa i del Pirineu Oriental i els cims més propers de la Serralada Transversal, amb la serra i l’ermita de Sant Patllari en un primer pla.

Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat