en | es | fr   

Què fer?

Rutes en BTT
Els desmais

Estany de Banyoles

Esglèsia de Santa Maria de Porqueres
Volta a l'estany de Banyoles
Mitjà de transport: En BTT
Dificultat: Fàcil
Distància: 6.5 km
Desnivell: Inapreciable
Punt de Sortida: Centre Btt Pla de l'Estany-Banyoles.
Durada: 25 ' en BTT

Mapa de la ruta

Es tracta d'una ruta molt fàcil de passeig per l'estany de Banyoles. Gran part del circuit passa pel carril-bici que voreja l'Estany i la resta per la carretera de circumval·lació.

A continuació, hi ha descrits els elements més destacats de la ruta:

Església de Santa Maria de Porqueres: És una església romànica situada al municipi de Porqueres. Fou reconstruïda cap a final del segle XII i consagrada el dia 5 d'abril de l'any 1182 pel bisbe de Girona Ramon Guissall.

Estanyol Nou i Estanyol de Can Sisó: L’estanyol Nou és l’últim gran estanyol que s’ha format a la zona lacustre. La seva coloració és verdosa i és un estanyol lleugerament eutròfic. L’estanyol de Can Sisó és conegut també com l’estanyol Vermell per les variacions estacionals del color de les seves aigües que s’associen a l’alternança de comunitats bacterianes en superfície.

Can Morgat: El mas enfilat al turó ens recorda la llegenda que dóna una explicació tradicional de l’origen de l’estany (“Morgat! Morgat! Vés-te’n a casa o seràs negat!). A la riera del mateix nom, que porta aigua tot l’any gràcies a unes surgències subterrànies, s’hi han refugiat els últims peixos autòctons de la zona lacustre: el barb de muntanya i la bagra.

Caseta de Fusta: Es troba situada a la vora de l'estany. Només s'hi pot accedir en bicicleta o a peu. És un dels 3 llocs que estan habilitats per als banyistes de l'estany i l’únic que és gratuït.

La Draga: Gran parc al costat de l’estany inaugurat amb motiu de les olimpíades de Barcelona 92. Al costat de l’aparcament, hi han unes taules d'obra i una font per poder fer pícnic. El parc alberga el pavelló municipal d'esports i el poblat neolític de la Draga. 

Estany de Banyoles: És l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles. Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

Els desmais: Els arbres del paratge dels desmais no són autòctons, però el paratge s’ha convertit en un lloc emblemàtic de l’estany. Hi ha dues fonts: la font de la Filosa, en honor a les goges de les Estunes, i la font del ferro. 

Estanyol del Vilar: És l'estanyol més conegut de la comarca. Es troba just a la riba sud de l'estany, i, igual que el mateix estany, recorda la forma d'un 8 degut a les dues cubetes que el formen.

 

Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat