en | es | fr   

Què fer?

Rutes en BTT
Estanyol del Vilar

Camí

Puig Clarà
Del Puig Clarà a Camós
Mitjà de transport: En BTT
Dificultat: Difícil
Distància: 19.93 km
Desnivell: + 260 metres
Punt de Sortida: Centre BTT Pla de l'Estany-Banyoles.
Durada: 1h 15' en BTT

Mapa de la ruta

Ruta amb una primera part de pujada tècnica propera a l'Estany de Banyoles i al paratge de les Estunes,  que més endavant ens porta per pistes forestals fins a Camós.

Aquests son els elements més importants d'aquesta ruta:

Estanyol del Vilar: És l’estanyol més conegut de la comarca. Es troba just a la riba sud de l’Estany i, igual que el mateix estany, recorda la forma d’un 8 degut a les dues cubetes que el formen.
 
Els Desmais: Els arbres del paratge dels desmais no són autòctons, però el paratge s’ha convertit en un lloc emblemàtic de l’estany. Hi ha dues fonts: la font de la Filosa, en honor a les goges de les Estunes, i la font del Ferro. 
 
Estany de Banyoles: És l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles. Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.
 
El balneari i la font de la Puda:  La font és un sortidor d'aigües amb propietats curatives, que fan una olor molt forta i el seu gust és singular, a causa del seu contingut de gas sulfhídric o sulfur d'hidrògen (olor d’ous podrits o de bomba fètida). Les aigües eren conegudes pels seus poders curatius. Al costat s’hi va construir un balneari l’any 1862, actualment en ruïnes.

Les Estunes: És un dels racons més emblemàtics del municipi de Porqueres: les baumes i les esquerdes de travertí; els roures i les alzines ufanoses; la llegenda de les Goges, el silenci que talla i l'ombra fresca, les heures enfiladisses i els cants discrets dels ocells conviden a una passejada tranquil·la i plena de la pau del lloc.

Puig Clarà: Ofereix una vista atípica de l’estany i el seu entorn. Cap a llevant, es veuen les llacunes de Can Morgat i el mosaic rural de camps i turons de Porqueres. Més enllà, la depressió de l’estany i la ciutat de Banyoles, el pla de Martís i, en dies clars, la plana de l’Empordà fins al Montgrí i el mar. Pel nord i cap a ponent, les muntanyes de la Garrotxa i del Pirineu Oriental i els cims més propers de la Serralada Transversal, amb la serra i l’ermita de Sant Patllari en un primer pla.
 
Llacunes de Can Morgat: A tocar de l’estany de Banyoles, s’ha recuperat una zona humida dessecada en el passat en benefici de l’agricultura. La recuperació es va fer entre els anys 2005 i 2007. A la llacuna d’en Margarit es pot observar la fauna aquàtica des d’un aguait.
 
La Draga: Gran parc al costat de l’estany inaugurat amb motiu de les olimpíades de Barcelona 92. Al costat de l’aparcament hi ha unes taules d’obra i una font per poder fer pícnic. El parc alberga el pavelló municipal d’esports i el poblat neolític de la Draga.
Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat