en | es | fr   

Què fer?

Rutes dels Soldados de Salamina
Santurari de Santa Maria del Collell

Persones realitzant la ruta

El castell i molí de Roca
Informació relacionada
  Llocs d'interès
El molí de Roca
Santuari de la Mare de Déu del Collell
Castell de Roca
  Empreses
Novel.la de Javier Cercas "Soldados de Salamina"

Ruta 3: El Santuari del Collell: Presó de Guerra
Mitjà de transport: A Peu
Dificultat: Difícil
Distància: 15 km
Punt de Sortida: Santuari de Santa Maria del Collell
Durada: 4h 30 min

Mapa de la ruta

Les rutes dels “Soldados de Salamina” consten de diversos itineraris que discorren pel territori de Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor. Es tracta de zones boscoses fronteres i fortament afectades per la Guerra Civil, tal i com expliquen el llibre i la pel·lícula “Soldados de Salamina”. Al mateix temps, aquestes rutes permeten descobrir el patrimoni natural i cultural del Pla de l’Estany.

Durant la guerra civil espanyola les instal·lacions de Santa Maria del Collell van deixar la seva funció escolar i eclesiàstica i s'hi va establir una presó. En l’afusellament del dia 30 de gener de 1939 dues persones varen escapar de l'assassinat massiu fugint enmig del bosc: Jesús Pascual Aguilar i Rafael Sánchez Mazas. Pascual va marxar pels boscos del nord fent parada a diversos punts abans d’arribar a França. 

Aquests son els elements clau d'aquesta ruta:

Santa Maria del Collell : És una església i santuari del municipi de Sant Ferriol (La Garrotxa) que pertany a la parròquia de Sant Andreu del Torn. La tradició situa la fundació de la primera ermita en l'any 780.

Durant la guerra civil espanyola el santuari, enllestit l’any 1952,  va patir la destrucció revolucionària dels primers mesos de la guerra. Les instal·lacions van deixar la seva funció escolar i eclesiàstica i s'hi va establir una presó, dirigida per Anastasio Sánchez Monroy, que a l’any 1939 es va omplir de gent vinculada a la Falange Española. Uns 50 van ser afusellats a l'exterior del recinte el 30 de gener de 1939, entre ells Robert Bassas Figa i Joaquim Guiu i Bonastre. Dos van poder escapar de l'assassinat massiu fugint enmig del bosc: Jesús Pascual Aguilar i Rafael Sánchez Mazas. Quan el 8 de febrer de 1939 les tropes franquistes arribaren al santuari hi havia tancats més de 200 dones i 148 homes. Hi havia encara 18 soldats republicans, que foren abatuts a trets i enterrats en làpides sense identificar.

Castell i molí de Roca: Datat en el segle XIII, esta situat al costat del riu Ser. És un conjunt que consta de tres construccions adossades l’una amb l’altra. La més vella és la torre situada a l’esquerra de la façana principal. Més enllà hi ha l’antic molí fariner medieval que aprofita el salt d’aigua natural i la gorga del riu Ser. Una mica més enllà es pot veure el mas Les Carreras, actualment deshabitat, on es va refugiar Jesús Pascual. Pascual va sobreviure al mateix afusellament que Rafael Sánchez Mazas i hi va fer parada abans de fugir cap a França buscant l’exili. A la casa hi vivia l’alcalde de Sant Miquel de Campmajor que li va deixar fer nit a casa seva amb la condició que l’endemà marxés. 

Observacions:  Aquesta ruta és millor realitzar-la a l'estiu ja que hi ha una part del riu que tindrem que travessar descalços.

Informació sobre la visita guiada
Més informació: Si estan interessats en realitzar la visita de manera guiada, poden contactar amb educart@educart.biz o el telèfon 616 132433.
Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat