en | es | fr   

Què fer?

Rutes en BTT
Esglèsia de Sant Esteve de Vilademí

Riu Fluvià

Camí del Fluvià
Ruta d'Ollers i el Fluvià
Mitjà de transport: En BTT
Dificultat: Difícil
Distància: 30.62 km
Desnivell: +500 m
Punt de Sortida: Veïnat de Martís - Casa dels enginyers
Durada: 2h en BTT

Mapa de la ruta

Aquesta ruta, amb poc desnivell, ens farà descobrir bona part de la comarca. Cal destacar el darrer tram del trajecte, en el qual estarem acompanyats per un bosc d’alzines i pins a una banda, i a l’altra, per una vegetació de ribera amb ziga-sagues del riu.

Aqui hi hi tenim detallats els elements més destacats de la ruta:

Casa dels enginyers: coneguda també com a casa del Pantà: evoca l'època de la construcció, a principis del s. XX, de les petites centrals hidroelèctriques de la conca del Fluvià.

Salt de Martís: també conegut com el saltant Gros d'Espolla, hi ha un mirador adequat i un petit itinerari. L’aigua continua davallant suaument formant algunes gorgues, com la dels Gossos o la de les Anguiles, que retenen l’aigua quan el rec s’asseca, i deixa a la vista concrecions travertíniques curioses.

Parc de les coves prehistòriques de Serinyà: conjunt de jaciments prehistòrics del Paleolític mitjà que va ser descobert a mitjans del segle XX. Aquest jaciment és un dels més importants d'Europa i ens documenta sobre el pas de l'home de neandertal a l'Homo sapiens. Hi podem veure com vivien i què feien els nostres avantpassats més directes, abans de l'arribada del neandertal (entre 100.000 i 40.000 anys).

Pla de Martís: gran pla agrícola utilitzat com camp d’aviació en plena Guerra Civil. El camp d’aviació de Martís va ser un equipament militar que va tenir dues etapes. La primera l’any 1938 amb el condicionament del terreny, d’uns 850 m2 amb dues pistes d’uns 1300m de longitud, amb l’arribada dels primers avions de l’exèrcit republicà. A partir d’aquell moment s’inicià el seu funcionament fins a l’acabament de la guerra a la comarca a principis de 1939, quan van entrar les tropes franquistes a Banyoles i van forçar la retirada dels republicans cap a la frontera francesa. La segona etapa s’enceta el 1944 amb els tràmits per tornar-lo a posar en funcionament per destinar-lo com a base aeronàutica per controlar i vigilar les hipotètiques incursions aèries d’altres països. A l’any 1960, amb el pas dels anys, el canvi polític mundial i el poc ús de les instal·lacions, es va tancar l’aerodrom definitivament. Anys més tard la zona s’ha utilitzat com a plataforma d’aerododelisme esportiu de diferents afeccionats de les comarques gironines. 

Platja d’Espolla: estany intermitent que només s’omple d’aigua si hi ha pluges abundants i continuades. És un indret conegut sobretot per l’existència dels Triops, uns petits crustacis supervivents de l’època prehistòrica.

Església de Sant Feliu i Sant Pere de Fontcoberta: edifici romànic del segle XII  modificat al segle XVIII situat al centre de la població.

Església de Esteve de Vilademí: L’església primitiva, que devia ser romànica del segle XII-XIII, va ser profundament transformada el segle XVIII, aprofitant elements de l’antiga església. A la llinda de la façana hi ha la inscripció: “Caritas me fecit 1779”.

Sant Miquel de Roca: És una església gòtica del municipi de Crespià que es troba al congost del Fluvià, en una cinglera. Possiblement sigui un antic assentament prehistòric de gran antiguitat. Està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local des de l’any 1989. S'hi accedeix per un camí des de Crespià, passant per l'església esgavellada de Sant Bartomeu de Portell. 


Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat