en | es | fr   

Què fer?

Rutes en BTT
Castell i molí de Roca

Ermita de Santa Maria de Loreto

Esglèsia de Briolf
Ruta de Briolf i Guixeres
Mitjà de transport: En BTT
Dificultat: Molt difícil
Distància: 46.77 km
Desnivell: +830 m.
Punt de Sortida: Veïnat de Martís - Casa dels enginyers
Durada: 3h 30' en BTT

Mapa de la ruta

Circuit per a veritables amants de la BTT, pel quilometratge i la duresa d'alguns trams, compensat amb indrets de gran bellesa i baixades tècniques per llocs ben inhòspits.

Aqui hi tenim en detall els elements destacats d'aquesta ruta:

Casa dels enginyers: Coneguda també com a casa del Pantà: evoca l'època de la construcció, a principis del s. XX, de les petites centrals hidroelèctriques de la conca del Fluvià.

Església de Briolf:  L'antic poble de Briolf, esmentat el 977, actualment abandonat, conserva dos elements importants. D'una banda, l'església romànica, d'una sola nau amb absis semicircular. De l'altra, la torre veïna fortificada, possiblement posterior a l'església, de planta quadrada i arc de mig punt central.

Ermita de Santa Maria de Loreto: Consta que l’ermita va ser construïda als primers anys del segle XX en una elevació rocosa damunt el curs del riu Ser, davant del castell de Roca i la gorga del Diable. Fou promoguda per la devoció popular a la Verge de Loreto.

Castell i molí de Roca: Datat des del s.XIII. Més enllà hi ha l'antic molí. Just al seu costat, el salt de la resclosa que li facilitava l'aigua.

Ermita de Sant Miquel Sesvinyes: És una construcció d'una sola nau, coberta amb volta apuntada amb absis semicircular. La pedra que es va fer servir és de tipus sorrenc i molt variada de dimensions. Tot el conjunt fa pensar en una construcció típicament rural. Fins i tot el campanar d'espadanya acabat amb un teuladí és un clar exemple de rusticitat.

Església de Santa Maria de Porqueres: És una església romànica situada al municipi de Porqueres. Fou reconstruïda cap a final del segle XII i consagrada el dia 5 d'abril de l'any 1182 pel bisbe de Girona Ramon Guissall.

Estanyol del Vilar: És l’estanyol més conegut de la comarca. Es troba just a la riba sud de l’Estany i, igual que el mateix estany, recorda la forma d’un 8 degut a les dues cubetes que el formen.

Estany de Banyoles: És l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles. Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

Parc de la Draga: Gran parc al costat de l’estany inaugurat amb motiu de les olimpíades de Barcelona 92. Al costat de l’aparcament, hi han unes taules d'obra i una font per poder fer pícnic. El parc alberga el pavelló municipal d'esports i el poblat neolític de la Draga. 

Caseta de Fusta: : Es troba situada a la vora de l'estany. Només s'hi pot accedir en bicicleta o a peu. És un dels tres llocs que estan habilitats per als banyistes de l'estany i l’únic que és gratuït.

Pont de Martís: No es tenen notícies concretes sobre aquest element. El pont es troba al costat de la creu de Martís que fou col·locada a l’època medieval. Per tant, el camí pel pla de Martís ja hauria existit com a mínim en aquest moment. 

Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat