en | es | fr   

Què fer?

Rutes en BTT
Estany d'Espolla

Estatua de Sant Galderic

Pla de Martís
Volta pel pla de Martís
Mitjà de transport: En BTT
Dificultat: Fàcil
Distància: 12 km
Desnivell: Inapreciable
Punt de Sortida: Veïnat de Martís - Casa dels enginyers
Durada: 45' en BTT

Mapa de la ruta

Circuit de passeig que s’inicia al Pla de Martís. Els camins són pistes forestals poc transitades, fins que arribem al veïnat de Martís. Una vegada arribem a Serinyà podem aprofitar per fer una parada i visitar el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà. 

A continuació, hi detallem els elements més destacats:

Casa dels enginyers: coneguda també com a casa del Pantà: evoca l'època de la construcció, a principis del s. XX, de les petites centrals hidroelèctriques de la conca del Fluvià.

Parc de les coves prehistòriques de Serinyà: conjunt de jaciments prehistòrics del Paleolític mitjà que va ser descobert a mitjans del segle XX. Aquest jaciment és un dels més importants d'Europa i ens documenta sobre el pas de l'home de neandertal a l'Homo sapiens. Hi podem veure com vivien i què feien els nostres avantpassats més directes, abans de l'arribada del neandertal (entre 100.000 i 40.000 anys).

Pla de Martís: gran pla agrícola utilitzat com camp d’aviació en plena Guerra Civil. El camp d’aviació de Martís va ser un equipament militar que va tenir dues etapes. La primera l’any 1938 amb el condicionament del terreny, d’uns 850 m2 amb dues pistes d’uns 1300m de longitud, amb l’arribada dels primers avions de l’exèrcit republicà. A partir d’aquell moment s’inicià el seu funcionament fins a l’acabament de la guerra a la comarca a principis de 1939, quan van entrar les tropes franquistes a Banyoles i van forçar la retirada dels republicans cap a la frontera francesa. La segona etapa s’enceta el 1944 amb els tràmits per tornar-lo a posar en funcionament per destinar-lo com a base aeronàutica per controlar i vigilar les hipotètiques incursions aèries d’altres països. A l’any 1960, amb el pas dels anys, el canvi polític mundial i el poc ús de les instal·lacions, es va tancar l’aerodrom definitivament. Anys més tard la zona s’ha utilitzat com a plataforma d’aerododelisme esportiu de diferents afeccionats de les comarques gironines.

Can Malloles: antic mas que va ser incautat des destinar-lo a polvorí durant la Guerra Civil. Dins la pallissa s’hi guardaven tot tipus de munició, però sobre tot les bombes que havien de carregar els Tupolev SB – 2, més coneguts com a Katiusques. Junt amb totes les bombes també s’hi devien guardar les metxes per tal d’encendre la trilita (TNT) que també s’hi guardava, trobades a principis de l’any 2000.

Refugi antiaeri de Traver: aquest refugi es va construir l’any 1938 quasi al peu de les pistes d’enlairament i aterratge del camp d’aviació militar del pla de Martís. Es va construir per a la protecció del personal que estava destinat al control de les accions militars del camp d’aviació. El refugi és de propietat privada i només es pot veure l’exterior.

Estatua de Sant Galderic: aquesta estàtua simbolitza el patró dels pagesos i la unió de quatre municipis: Esponellà, Serinyà, Fontcoberta i Porqueres. Des del 12 d’octubre de 1990 es celebra cada any la festa de Sant Galderic.

Pont de Martís: no es tenen notícies concretes sobre aquest element. El pont es troba al costat de la creu de Martís que fou col·locada a l’època medieval. Per tant, el camí pel pla de Martís ja hauria existit com a mínim en aquest moment.

Salt de Martís: també conegut com el saltant Gros d'Espolla, hi ha un mirador adequat i un petit itinerari. L’aigua continua davallant suaument formant algunes gorgues, com la dels Gossos o la de les Anguiles, que retenen l’aigua quan el rec s’asseca, i deixa a la vista concrecions travertíniques curioses.

 

Fitxers adjunts:

Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat