en | es | fr   

Gastronomia

Productes Típics


Tortada


Productes naturals


Carbasses

Coneixes la famosa tortada de Banyoles? És un dolç emblemàtic: un bescuit amb més de 160 anys de tradició. Però també hi ha altres productes estretament lligats a la comarca: la mel, la carbassa i l'all són els protagonistes de tres de les fires gastronòmiques més importants que s'hi celebren. Pots adquirir aquests productes als mercats i als comerços, i et recomanem que també els degustis, excel·lentment cuinats, als nostres restaurants.

Tortada

La TORTADA D'AMETLLA DE BANYOLES ® és un dolç original i típic de Banyoles, elaborat per la pastisseria Boadella. La seva fórmula pròpia, exclusiva del fundador des de l'any 1846, ha estat acreditada pels Premis de la Cambra de Comerç del 1988 i de la Generalitat de Catalunya del 2002.És un bescuit molt fi elaborat a base d'ametlles, ou i sucre, que es cou en un motlle rodó, d'origen francès, en forma de corona ondulada. Un cop cuita, s'empolvora amb sucre llustre. L'has de provar!

Cansalada

Dolç típic de Banyoles. Són petites porcions de bescuit estretes i allargades amb una coberta de sucre glaç i amb un lleuger gust a llimona.

Rocs de l'Estany

Són bombons típics de la ciutat de Banyoles. Foren creats per Dídac Lirio el 1989 en commemoració de les Olimpíades de Barcelona 92, quan Banyoles fou seu olímpica. A les pastisseries poden embolicar-te'ls. Ideals per regalar.

Mel

La mel, que ja es recollia en èpoques prehistòriques, sempre ha estat una magnífica font d'energia. A Crespià, on es celebra anualment la Fira de la Mel, són grans especialistes en la seva extracció. La varietat anomenada de "mil flors" és la que es produeix allà. Té moltes aplicacions terapèutiques i gastronòmiques. Consulta l'agenda per saber quin cap de setmana has de reservar per a ser-hi.

Carbassa

La carbassa és un aliment molt sa i nutritiu que es caracteritza per la diversitat i la bellesa estètica de les seves varietats. N'existeixen de totes les formes, de tots els colors i de totes mides. Magnífiques i exuberants; qui diria que hi ha tantes menes de carbasses? Si les vols conèixer i tastar, has d'anar a Esponellà, on cada any celebren la Fira de la Carbassa. Pots consultar l'agenda per conèixer quin dia s'organitza aquest any.

All

L'all és una arrel bulbosa que té moltes propietats medicinals i antisèptiques. Els seus orígens són asiàtics, però actualment es cultiva arreu del món. A Cornellà de Terri el saben conrear, conservar, enforcar i cuinar. Tant és així, que cada any li dediquen una fira: la Fira de l'All. Vindràs, aquest any? O serà el proper?

Banyolins

Els banyolins són una varietat de fesols típica de la zona de Banyoles. Els podem trobar als mercats de la comarca i també als restaurants, que els utilitzen per cuinar una gran varietat de plats.

Altres

Al Pla de l'Estany podràs gaudir de molts altres productes artesans de qualitat: carns i embotits, formatges, hortalisses (faves, pèsols, naps i salsafins, pebrots, albergínies, tomàquets, cols, espinacs, col-i-flors), tota mena de fruita, aviram, i ous de gran qualitat. Són productes de temporada, que pots trobar als mercats i a les botigues de tota la comarca.

Alguns dels plats típics

Ànec amb figues, cargols a la llauna, arròs de muntanya, patates farcides, conill de bosc estofat, galtes de porc, sèpia amb mandonguilles, cargols amb pop, platillos, rostits diversos... Boníssim i sa.


Informació
Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Banyoles
Tel. 972 57 35 50
turisme@plaestany.cat